Choď na obsah Choď na menu

Bryndzové halušky

3. 5. 2016

csm_szkc21_64f435ec53.jpgNajtypickejším slovenským národným jedlom sú bryndzové halušky so slaninou. Sú to halušky zo zemiakového cesta pomiešané so špeciálnym druhom ovčieho syra - bryndzou, ktoré chutia najlepšie v tzv. kolibách alebo salašoch.

Suroviny: 
700 g zemiakov
500 g múky polohrubej
50 g údenej slaninky
120 g ovčej bryndze
soľ

Postup: 
Zemiaky očistite a najemno nastrúhajte. Do zemiakov vmiešajte múku, soľ. Keby pustili zemiaky málo vody pridajte vodu. Cesto dobre premiešajte, malo by byť tuhšie, ale aby sa dalo pretláčať cez sitko. Cez sitko s väčšími otvormi potom pretláčajte cesto do vriacej osolenej vody. 
 
Halušky počas celej doby varenia občasne premiešavajte. Keď vyplávajú na povrch, nechajte ich ešte 2-3 minúty variť. Medzitým si uškvarte na drobno nakrájanú slaninku. 
 
Halušky vyberte sitkom, nechajte odkvapkať a horúce, bez premývania, dajte do misky, kde ste predtým rozmiešali bryndzu s výpekom zo slaninky. Dobre premiešajte, ak sú príliš husté, pridajte 2-3 lyžice vody, v ktorej sa varili halušky. Posypte slaninou a polejte časťou výpeku.