Bryndzové pirohy
Podobne ako bryndzové halušky aj bryndzové pirohy sú veľmi charakteristické slovenské jedlo, ktoré patrí medzi tradičné slovenské špeciality. Recept je pomerne jednoduchý. Postup prípravy je však úplne odlišný a výsledné jedlá halušky od pirohov rozoznáme spoľahlivo okom i jazykom.
Suroviny:
750 g zemiakov
200 g hladkej múky
0,5 ČL soli
1 ks vajce
250 g bryndze
100 g masla
150 – 200 g údenej slaninky
250 ml kyslej smotany
mladá cibuľka, alebo pažítka, kôpor
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte. Nechajte chladnúť a pripravte si plnku. Odoberte 150 g zemiakov na plnku. Nastrúhajte ich na jemnom strúhadle, pridajte 50 g masla, vymiešajte s troškou soli. Potom pridajte 250 g bryndze, nasekanú vňať z mladej cibuľky alebo pažítky a 1 PL kyslej smotany. Môžete pridať aj trochu nakrájanej slaninky. Zamiešajte a plnka je hotová.