Makový a orechový závin
Tradičné koláče našich starých materí.
Suroviny
Potrebujeme:
500 g múka hladká
50 g cukor práškový
Trošku soľ
250 g maslo
4 ks žĺtky
podľa potreby smotana na šľahanie
1 kocka droždie
3 - 4 PL mlieko vlažné
1 kocka cukor
Orechová a maková plnka:
400 g orechy mleté
2 dl voda
podľa chuti cukor
400 g mak mletý
2 dl voda
podľa chuti škorica mletá
podľa chuti kôra citrónová strúhaná
podľa chuti hrozienka
Postup prípravy
Do misy s vykysnutým kváskom pridáme múku, cukor, maslo, žĺtky, soľ a vypracujeme cesto. Aby bolo vláčne pridávame podľa potreby smotanu. Hotové cesto necháme 15 minút odpočinúť v chlade.
Orechová a maková plnka: Z 2 dl vody a cukru podľa chuti uvaríme sirup a pridáme do neho mleté orechy alebo mak. Pridáme trochu škorice, strúhanej citrónovej kôry, hrozienka, môžu byť strúhané jablká a premiešame.
Odležané cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel natenko vyvaľkáme, potrieme plnkou, ktorá musí byť vlažná, aby sa dobre rozotierala. Skrútime do závinu, vidličkou po dĺžke popicháme a necháme pol hodiny odpočívať na teplom mieste. Potom záviny potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka a cukru. Upečieme v mierne vyhriatej rúre.